100 punten wijnen

21

mei

100 punten wijnen

Pane e Vino is altijd op zoek naar de mooiste wijnen met het hoogst aantal punten. Er zijn meerdere belangrijkste wijncritici zoals JS James Suckling, Wine Spectator, Decanter Magazine, Falstaff, Doctor Wine.Luca Maroni / Annuario dei Migliori Vini Italian, Gambero Rosso, en nog veel meer. Maar voor veel wijnmakers is Parker wel een van de belangrijkste.

Wat is een wijn met 100 Parkerpunten?

Parkerpunten’ is een beoordelingssysteem ontwikkeld door Robert Parker. In 1978 begon hij een tweewekelijkse nieuwsbrief onder de naam The Wine Advocate. Daarin publiceerde hij artikelen en onafhankelijke recensies van wijnen. De nieuwsbrief groeide uit tot een veelgelezen en alom gerespecteerde publicatie over wijn. Parker had historisch gezien veel invloed in Bordeaux, het Rhônegebied en de Verenigde Staten. Naarmate er meer recensenten voor hem gingen werken bij Wine Advocate, groeide ook de diversiteit aan wijnen en regio‘s. Ooit ging over Parker het verhaal dat hij zijn neus en gehemelte had laten verzekeren voor 1 miljoen dollar, wat hem de bijnaam “de neus van 1 miljoen” opleverde.

Hoe werkt het beoordelingssysteem?

Wijnen krijgen een waardering op een schaal van 50 tot 100. Kenners proeven de wijnen zonder dat ze de naam of prijs ervan kennen. Meestal worden ze blind vergeleken met soortgelijke wijnen. Slechts een heel klein percentage van de wijnen krijgt 95 punten of hoger, en 100 punten scoren is nog zeldzamer. De puntentelling is als volgt:

  • 96–100 – Uitzonderlijk
  • 90–95 – Uitstekend
  • 80–89 – Bovengemiddeld tot goed
  • 70–79 – Gemiddeld
  • 60–69 – Beneden gemiddeld
  • 50–59 – Onacceptabel

 

 

AUTHOR

Mathieu Klaassen

All stories by: Mathieu Klaassen