Mousserende wijn is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van rosé wijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet.
Prosecco en brut: dit zijn de bekendste mousserende wijnen van Italië. De ene bubbel is de andere niet. Ze komen allemaal uit een ander herkomstgebied, zijn van een andere druif gemaakt en worden op een verschillende manier geproduceerd. Daardoor hebben ze ook allemaal een andere smaak en kennen ze hun eigen harmoniërende gerechten en favoriet genietmoment.
VOOR ELK MOMENT EEN ANDERE BUBBEL
Prosecco is afkomstig van de uitlopers van de Alpen ten noorden van Venezia. Prosecco is de ultieme Italiaanse terras- en aperitiefwijn. Je kunt in iedere bar, op elk uur wel iemand een glaasje zien drinken. Zacht bruisend, bloemig van geur, fris en een tikje zoet van smaak. De perfecte verbeelding van la dolce vita. Prosecco komt voort uit het steile heuvellandschap rondom het plaatsje Conegliano, zo’n 50 kilometer pal ten noorden van Venezia.
De brut daarentegen is te vergelijken met Champagne en leent zich dus voor alle feestelijke gelegenheden waar bubbels zijn gewenst. Prosecco wordt vaak binnen 18 maanden na de oogst gedronken; de brut daarentegen kent een andere en langere bereidingswijze. Dit verklaart ook meteen het prijsverschil.
Brut is een benaming voor een droge mousserende wijn. Het bereidingsproces is gelijk aan dat van een klassieke champagne, vandaar dat de brut het predikaat Metodo Classico draagt. Dat wil zeggen dat er eerst een ‘stille’ witte wijn wordt gemaakt, die dus nog niet mousserend is. Deze belandt in flessen, waaraan later gistcellen en suiker worden toegevoegd, zodat er een gisting binnen in de fles plaatsvindt. Het koolzuur dat daarbij ontstaat kan niet ontsnappen en zo ontstaan de bubbels in de wijn.
Door de zachtjes gistende flessen enkele jaren in koele kelders te laten liggen worden de bubbels heel fijn over de wijn verdeeld. Hierdoor komt de wijn bij het drinken zacht prikkelend over. De smaak is droog en intens. Veel mensen prefereren deze Italiaanse versie zelfs boven originele Champagne, omdat in Italië de druiven mooier rijpen dan in de streek waaruit de Champagne afkomstig is. Hierdoor doet de wijn voller en zachter aan.
Het verschil tussen Brut, Extra Brut, Dry, Extra dry Prosecco zit in de hoeveelheid restsuiker, in de wijn. Die hoeveelheid bepaalt de denominazione, toekenning. Bij de fermentatie van de druiven wordt de suiker door gist omgezet in alcohol en anidride carbonica (CO2). Op dat moment kun je ingrijpen, om zodoende de hoeveelheid restsuiker te beïnvloeden. Dat levert de volgende reeks op:
- extra brut: meer dan 0, minder dan 6 gr toegevoegde suiker per liter
- brut: meer dan 6, minder dan 12 gr toegevoegde suiker per liter
- extra dry: meer dan 12, minder dan 17 gr toegevoegde suiker per liter
- dry: meer dan 17, minder dan 32 gr toegevoegde suiker per liter
- demi-sec: meer dan 32, minder dan 50 gr toegevoegde suiker per liter
- dolce: meer dan 50 gr toegevoegde suiker per liter