Best verkochte producten

Informatie

Aanbiedingen

Er zijn op dit moment geen aanbiedingen.

Overzicht Wijnen uit streek Friuli

Friuli (Italiaans Friuli, Friulisch Friûl, Sloveens Furlanija) is een streek in Noordoost-Italië rond de stad Udine, gelegen tussen Venetië, de Alpen, Slovenië en de Adriatische Zee. Tegenwoordig maakt deze streek het grootste deel uit van de regio Friuli-Venezia Giulia. De streek omvat de provincies Udine en Pordenone, naast delen van de provincie Gorizia.

De naam Friuli komt van het Latijnse Forum Julii, wat Forum van Julius betekent. De taal die er gesproken wordt, het Friulisch sluit nauw aan bij het Ladinisch. In het oosten is er een Sloveense minderheid in Tarvisio (Trbiž), Malborghetto (Naborjet), Pontebba

(Tablja), Gorizia (Gorica) en rond Udine (Videm).

Vanwege de geografische ligging en de vele contacten met overzeese handelspartners heeft wijn in Friuli Venezia-Giulia altijd een belangrijke rol gespeeld. Door de eeuwen heen heeft de streek een uitstekende reputatie opgebouwd onder wijnkenners. Friuli kent 9 DOC's en 1 DOCG.
De bekendste DOC-gebieden zijn de Grave del Friuli en de Colli Orientali del Friuli. Grave del Friuli beslaat het grootste deel van Friuli en strekt zich uit van een gebied ten westen van Pordenone tot aan het gebied ten oosten van Udine. Centraal door het gebied loopt de rivier Tagliamento. Ten noordoosten van de Grave del Friuli liggen de Colli Orientali met als bekendste plaatsjes Tarcento, Buttrio en Cividale del Friuli. De Colli Orientali moet je niet verwarren met de hieraan in het zuidoosten grenzende Collio, ofwel volledig Collio Goriziano. Hier is in 1963 Italia's eerste Strada del Vino, zeg maar wijnroute ontstaan die langs wijngaarden, wijnboeren, restaurants en agriturismi, maar ook langs het Museo del vino in Aiello del Friuli loopt.

Wij importeren hier de wijnen van het wijnhuis Tercic.

Meer
Toont 1 - 2 van de 2 items
Toont 1 - 2 van de 2 items