
Bodegas Vega Sicilia behoort tot de absolute top tien van de wijnwereld en is al heel lang icoon van wijnland Spanje. Gesticht in 1864 en nog steeds springlevend, bovendien leidinggevend qua kwaliteit en één van de modernste wijnbedrijven van Spanje. Dit is mede te danken aan de huidige eigenaren, de familie Alvarez, die Vega Sicilia kochten in 1982 en sindsdien met niet aflatende investeringen, in betere en slechtere tijden, de kwaliteit van zowel de wijngaard als het wijnhuis hebben verbeterd. Tegelijkertijd kochten ze bezittingen in Toro, Pintia en in Ribera del Duero, Alion. Het landgoed aan de rivier de Duero is duizend hectare groot. Daarvan is tweehonderd hectare beplant met druivenstokken. Het merendeel is tinto fino, de lokale variant van de tempranillo. Maar er zijn ook stokken met cabernet sauvignon, malbec, merlot en zelfs albillo, een lokale, witte druiven-soort. Het geheim van Vega Sicilia is gelegen in een complex van factoren: kwaliteit van de bodem, klimaat (micro en meso),groot percentage zeer oude stokken, zeer laag rendement, acht tot twintig hectoliter per hectare, afhankelijk van het jaar, een zeer lange rijping op vat en perfectionisme in alle aspecten!
Unico is Vega’s referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer éénderde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Na de gisting gaat de wijn een tijdje in grote eikenhouten foeders. Hierna vindt selectie van de wijn plaats: wordt het Unico of Valbuena.