Azienda Agricola Valentini

In het lijstje van meest iconische Italiaanse wijnproducenten mag de naam van Valentini niet ontbreken! Valentini is een historisch landgoed in Abruzzo (vlakbij de plaats Pescara) en wordt algemeen beschouwd als een van de grootste producenten in heel Italië. Het wijnportfolio bestaat uit slechts drie wijnen – een witte Trebbiano d’Abruzzo, een rode Montepulciano en een Cerasuolo-rosé, die allemaal in kleine hoeveelheden worden gemaakt en zeer verzamelbaar zijn.
De familie Valentini, oorspronkelijk afkomstig uit Spanje, woont al eeuwen in de Abruzzen, maar had weinig te maken met wijn maken tot 1950, toen Eduardo Valentini een actievere rol in het bedrijf opnam en in de regio bekend werd als “The Lord of the “Vines”.  Hij produceerde het vlaggenschip Trebbiano d’Abruzzo voor 50 jaargangen voordat hij in 2006 overleed. Valentini’s zoon Francesco nam het stokje over in 2007 en zette de traditionele benadering van het landgoed voort, zowel op het gebied van wijn maken als op het gebied van marketing. De bescheiden productie, de fantastische reputatie en de uiterst beperkte export zorgen ervoor dat de wijnen zeer gewaardeerd zijn bij de echte wijnkenners. De wijnen worden geproduceerd volgens de biodynamische wijnbouw. Net zoals zijn in 2006 overleden vader Edoardo beslist huidige eigenaar Francesco Paolo Valentini elk jaar pas wijn te maken als er voldoende druiven van topkwaliteit zijn. De oogst die hij niet gebruikt, verkoopt hij aan andere producenten. Sommige jaren worden bepaalde wijnen dus niet gemaakt.

Bovendien, als ze al worden gemaakt, worden de wijnen pas in de handel opgenomen wanneer Valentini vindt dat ze klaar zijn om op de markt te komen, iets dat elk jaar varieert… Zo speciaal de wijnmaker, zo bijzonder en fantastisch de wijnen! Elke liefhebber van Italiaanse wijn moét deze wijnen ooit in zijn leven geproefd hebben!