Vlak buiten het historische centrum van Monforte d’Alba liggen de wijnkelders van Giacomo Conterno, één van de belangrijkste en bekendste namen in de wijnwereld van Piemonte. Giacomo Conterno is de grootvader van de huidige eigenaar Roberto Conterno. De kelders en logistieke ruimte zijn indrukwekkend groot maar toch hebben we hier met een kleine speler te maken, de totale productie bedraagt ongeveer 50.000 flessen. De kelders van Conterno zijn prachtig en ademen een reinheid die erg lijkt op de wijnkelder van Soldera in Montalcino. Giacomo Conterno behoort al drie generaties tot de absolute top van de traditionele producenten in Piemonte samen met Bruno Giacosa en Giuseppe Mascarello. Het wijnbedrijf werd in het begin van de 20e eeuw opgericht door een familie, die generaties lang wijngaarden had gecultiveerd op de heuvels van het Barolo-gebied met de meest prestigieuze percelen in dit gebied. Met de labels Cascina Francia, Arione en Monfortino. Door zeer hard te werken in de wijngaarden wordt een buitengewone kwaliteit druiven gekregen, die ook nog eens zeer strikt worden geselecteerd, omdat alleen van de allerbeste druiven wijn wordt gemaakt. Geduldig en intensief werk in de kelder maakt de wijn af!
Conterno maakt de volgende wijnen: Barbera d’Alba “Francia”, Barolo “Arione”, Barolo “Francia” en Barolo Riserva “Monfortino”. De laatste is de Barolo met de grootste naam en is wellicht ook een van de beste Barolo en één van de beste en meest gezochte wijnen ter wereld! Alle druiven komen uit een enkele wijngaard. De “Monfortino” wordt alleen gemaakt in de beste jaargangen en is een selectie van de beste druiven uit de wijngaard. Na de oogst wordt dit deel ook apart gevinifieerd en minimaal 7 jaar op grote Sloveens eiken vaten bewaard.