Azienda Abbona is een juweel van een wijnhuis, hier worden vanaf 1970 alleen maar klasse-wijnen gemaakt! Het domein ligt in Dogliani- Langhe, provincie Cuneo. Veertien jaar oud was Marziano Abbona toen zijn vader ‘Papa Celso’ overleed en hij plotseling aan het roer kwam te staan van het gelijknamige wijnhuis. Marziano groeide uit tot een bevlogen wijnmaker. De tijd ontbreekt hem echter om zich uitsluitend met het wijnmaken bezig te houden. Zijn belangrijkste taak is het overzien van de wijnproductie. Hoofd-wijnmaker is Giuseppe Caviola. Chiara (zijn mooie dochter) is zijn rechterhand en een rijzende ster in opkomst. De jaarlijkse productie bedraagt 270.000 flessen. Het bedrijf bezit 50 hectare aan wijngaarden. De wijngaarden van Marziano Abbona liggen verspreid over meerdere subzones in de regio Langhe. Uit deze zone komen de beste Barbera- en Nebbiolo-wijnen. De bodem, gevormd in het Miocenic-tijdperk, bestaat uit kalksteen en klei. Het gebied bestaat voornamelijk uit heuvels en de meeste wijngaarden liggen beschut op deze hellingen waar de warmte van de zon goed blijft hangen. Door de hoge luchtvochtigheid is er veel mistvorming en de naam Nebbiolo is hier ook uit afgeleid, ‘nebbia’ betekent mist. Doriolo, Santa Lucia en Rinaldi zijn enkele bekende zones in de regio Langhe. De wijnen zijn vol en stevig en vragen meestal om enige bewaartijd.