De familie van Marchese Lodovico Antinori zit het wijnmaken al sinds de 13e eeuw in het bloed. Zijn broer Piero staat nu aan het roer van Antinori, het familie-imperium, en zijn oom is de eigenaar van het naast Tenuta Ornellaia gelegen Tenuta San Guido waar deze de wereldberoemde Sassicaia maakt. Met (meer dan) genoeg geld op zak ging Lodovico op zoek naar zichzelf en een plek op aarde waar ook hij een absolute topwijn kon maken. Het was zijn vriend, de beroemde Amerikaanse wijngoeroe Tchelistcheff, die hem van Napa Valley terugstuurde naar Toscane. Daar lagen zijn “roots” en daar had de familie gelukkig ook nog een bezitting, aan de kust bij Bolgheri (naast Tenuta San Guido!), waar de samenstelling van de grond perfect was. De bodemgesteltheid alsmede het klimaat lijkt zo exact op die in Saint.-Émilion en Pomerol, dat het te mooi leek om waar te zijn. In 1981 liet Lodovico een supermodern wijnproductiebedrijf naar Californisch model bouwen en plantte hij Merlot, Cabernet-sauvignon en Sauvignon Blanc aan. Toen de eerste wijnen hun tannines begonnen te verliezen, kwamen er voor Italië onbekende aroma’s boven. Al meteen vanaf de eerste oogst in 1985 deed Ornellaia pers en liefhebbers verbazen.
Voor de Merlot laat de familie Antinori zich adviseren door de uit de Pomerol afkomstige Michel Rolland, voor de Cabernet door de jonge Hongaarse ‘Cabernet-master’ Tibor Gál en voor de Sauvignon Blanc door de Nieuw-Zeelandse expert Danny Schuster. In tegenstelling tot de wijnen van zijn buurman is Ornellaia, een wijn op basis van voornamelijk Cabernet-sauvignon, al in haar jeugd opvallend verleidelijk. De wijnen behoren sinds kort tot ’s werelds meest gezochte wijnen. Sinds 1997 is er een zogenaamde tweede wijn van Ornellaia op de markt gekomen onder de naam Le Serre Nuove. De classificatie voor deze wijn is Bolgheri DOC Rosso. De druiven komen van eigen wijngaarden, gelegen tegen de heuvels van Bolgheri van het estate. Daar de wijnstokken nog erg jong zijn kunnen de druiven nog niet gebruikt worden voor de beroemde Ornellaia. Dit resulteert in een krachtige, goed gestructureerde, complexe wijn die men eerder kan drinken dan zijn grote broer Ornellaia.
In april 2005 is Marchesi de Frescobaldi eigenaar geworden van Tenuta Ornellaia.